teisipäev, jaanuar 19, 2010

Naiste roll ühsikonnas: mõtteid, fakte

Kõrvalmärkus: need on vaid mõttet, mis ehk kunagi saavad ka täiendatud. Ära hakka hukka mõistma, kui ei kattu sinu maailmavaadetega. Lihtsalt võta teadmiseks, arutle ja liigu edasi.

  • Ühiskond taastoodab stereotüüpset ettekujutust naisest. On jäänud paljusid, kes tõepoolest usuvad, et naise koht on "teenida", kas siis perekonda või meest - abikaasat, elukaaslast või armukest. Mitte ainult aadamasugu ei taotle sellist mõtteviisi; on paljusid eevasid, kelle uskumustesse ning//või elufilosoofiasse need kaasa on antud. Kas siis peresisesest kasvatusest - maast madalast isarollilt ajuloputust saanud - või ühiskondlikust peale surumisest.
  • Laste sünnitamine, üles kasvatamine, õpetamine on oletavalt olnud algsest ajast peale naiste "töö". Tänapäeval on jõutud nii kaugele, et "naine" kui mõiste on saavutanud vabaduse.
  • 20. sajandi esimeste kümnentiteni ei olnud naistel valimisõigust.
  • Naise osalus ajaloos on kinnitatud väljatõugatu rollina. Üldjuhul alati on naist kujutatud kui Teist, marginaalset ja ebaolulist. Kõiki atribuute; kaasa arvatud keha, uskumusi, mõttein on kirjeldatud negatiivsena, teisena. Nood, kes julgesid astuda välja iseseisva individuaalina, trambiti ühsikondlike "normide" poolt tagasi raamidesse.

***

Lihtsalt üks mütoloogia põhine ja tore faktike veel lõppu:
Eeva ei olnud Aadama esimene naine, selleks oli hoopiski Lilith.

Rändaja.

0 Pärlipoega:

Postita kommentaar